Typy psích výstav a zoznam titulových umiestnení na výstavách.

  • 8. aug 2023
  • 11 min. čítania

Aj keď na prvý pohľad vypadajú výstavy psov jednoducho, zdanie klame. Keď sa rozhodneme prihlásiť na niektorú z výstav, začneme sa pýtať otázky. Do akej triedy psíka prihlásiť ? Čo znamenajú skratky CAC, BOB a mnohé ďalšie. Na aký typ výstavy psa môžeme prihlásiť? Toto všetko si vysvetlíme. 

Aký sa Váš psík / fenka môže zúčastniť výstavy ? 

V prvom rade na výstavu psov sa môže prihlásiť len psík, ktorý pochádza z chovateľskej stanice a tým pádom má preukaz pôvodu (PP). Práve výstavy psov prispievajú k tomu aby sa posúdilo, či daný jedinec spĺňa štandard plemena. Nejde teda len o subjektívne rozhodnutie rozhodcu, kto je podla neho najkrajší pes z kruhu ale ktorý zo psov sa najviac približuje svojím exterierom štandardu plemena. 

Posudzovanie rozhodcu zahŕňa nielen správnu výšku, kondíciu ale aj typ hlavy a výraz, správne uhlenie končatín, typ srsti a farba, samozrejme aj správny pohyb. Takisto sa posudzuje aj zhryz a počet zubov, u psov sa kontrolujú aj zostúpené semenníky. Dôležitá nieje len vzhľad ale aj temperament plemena. Pes by v žiadnom prípade na výstave nemal byť agresívný na iných ľudí a psov. Takýto pes sa z kruhu a výstavy ihneď vylučuje. Psa musíme pripraviť nato, že sa ho bude dotýkať cudzí človek / rozhodca / a bude si ho premeriavať a dotýkať sa ho pri ústach ,semenníkoch. 

Pes musí byť riadne očkovaný a nesmie sa chodiť na výstavu so psom, ktorý vykazuje ochorenie. Samozrejme častokrát to nezodpovedný vystavovateľ podcení a domov z výstavy si okrem titulu prinesieme častokrát aj kotercoví kašel a podobné vírusové ochorenia. 

Na výstavu nesmieme zabudnúť zobrať : 

  1. Petpass ( ockovaci preukaz / pas zvieraťa )
  2. Vstupný list (Prihláška na výstavu, potvrdenie o zaplatení / výstavné číslo psa na podujatí )
  3. Preukaz pôvodu (Rodokmeň zvieraťa )

Príchod na výstavu 

Pri vstupe na výstavisko, či už je to v hale alebo vonku sa kontroluje očkovací preukaz a návratka / dostanete ju asi týždeň pred konaním samotnej výstavy buď do emailu alebo do prihlasovacej stránky /. Nájdete si miesto pri kruhu aby ste mohli všetko pozorovať z čo najlepšej pozície. Vyberte si katalóg. Ten sa väčšinou dáva na informáciách alebo je vo forme elektronického katalógu na stránkach výstavy. Dobre si ho preštudujte. Podla čísla v katalógu a podľa viditelne umiestneného výstavného čísla handlera viete sledovať , ktorý pes sa momentálne nachádza v kruhu a z akej je chovateľskej stanice, kto je jeho majiteľ a ako sa umiestnil. 

Ako prebieha hodnotenie ? 

Na začiatku celej výstavy si handleri vyskúšajú kruh. Psík si ho aspoň prejde, ovonia a vyskúša. Pridajte sa k ním, dajte si psíka na výstavné vodítko , prejdite si s ním v kruhu, skúste ho postaviť na výstavný stolík, samozrejme ak máte malé plemeno. Dať psíka do postoja a potom prejdite znova kruh, zistíte aspoň aké tempo máte so psíkom v kruhu zvoliť aby vám vychádzali kroky, kde čo psovi vonia, aký veľký je výstavný kruh, prípadne nerovnosti a podobne faktory, ktoré by mohli psíka rozrušiť. 

Po príchode rozhodcu sa začína posudzovať Váš psík / fenka

Začína posudzovanie. Vedúci kruhu volá prislušné triedy podľa čísla a pohlavia do kruhu. 

Rozhodca sa väčšinou postaví do stredu kruhu a nechá si prebehnúť všetkých psov pár krát pred sebou, potom si jednotlivo volá handlerov podľa čísla a obzrie si jednotlivých psov po jednom, v postoji, v pohybe. Urobí si názor a nakoniec vyberie 4 a nechá im priestor na fotenie. Najlepší pes/suka by mali ostať do záverečných kôl. Ostatní si môžu zobrať svoje hodnotenie inak povedané posudok a ostávajú už len ako publikum. 

Typy výstav 

Na Slovensku môže psiu výstavu organizovať akákoľvek kynologická organizácia, ktorá spadá pod SKJ (Slovenská kynologická jednota) . Musí však byť dodržaný výstavný poriadok SKJ, ktorý vychádza z medzinárodnej organizácie FCI a tá upravuje aj druhy výstav.( SKJ je to členská organizácia medzinárodnej FCI).

  1. Oblastná výstava psov – môžu byť pre všetky druhy plemien alebo len separátne pre jeden druh plemena. Toto všetko sa definuje v propozíciach plemena. Na oblastnej výstave sa neudeluje čakateľstvo na šampionáty.  V podstate ide o menšie výstavy, ktorých sa zúčastňuje menší počet ľudí a psov najmä z oblasti a okolia v ktorej sa koná. Častokrát sa konajú vonku a su skvelou voľbou pre ľudí, ktorý idú na výstavy po prvýkrát aby sa psí socializovali vo výstavnom prostredí. Takisto aj majitelia sa naučia rýchlejšie na chod výstav. 
  2. Klubové výstavy psov – organizuju kluby jednotlivých plemien psov. Chovateľský klub pritom môže zastrešovať len jedno plemeno alebo viac plemien naraz. Podľa tohto bývajú zamerané len na jedno plemeno alebo sa môžu zúčastniť zástupcovia viacerých plemien, ak ich klub zastrešuje viac plemien napríklad Terrier klub. Na klubové výstavy sa väčšinou pozývajú rozhodcovia z iných krajín sveta , ktorý sa venujú chovu daného plemena. Udeľuje sa na nich titul čakateľstva slovenského šampionátu a 1x ročne môže pes získať titul KLUBOVÉHO VÍŤAZA.
  3. Špeciálna výstava psov – podobajú sa na Klubové výstavy. Tiež ich organizujú jednotlivé kluby plemien a sú prístupne len pre plemená , ktoré daný klub zastrešuje. Udeľuje sa na nej titul VÍŤAZ ŠPECIÁLNEJ VÝSTAVY a môže sa na nej udelovať aj čakateľstvo slovenského šampionátu. 
  4. Celoštátne a národné výstavy psov – sú pre všetky plemená a zadávajú sa na nich čakateľstva slovenských šampionátov. Zvyčajne bývajú vo veľkých halách na výstaviskách alebo na veľkých výstavných plochách ako sú letiská , športové ihriská , dostihové dráhy a pod. aby sa zachoval komfort pre vystavovateľov a ich psov. 
  5. Medzinárodná výstava psov – Tieto výstavy sú organizované pod záštitou FCI a dodržiava sa na nich Medzinárodný výstavný poriadok. Okrem čakateľstva na slovenského šampionatu na nich môžete získať aj čakateľstvo medzinárodného šampionátu krásy FCI to je inak povedané CACIB. Zúčastniť sa ich môžu všetky plemená. Takisto kvôli komfortu psov a ich majiteľov sa konajú vo veľkokapacitných halách a väčšinou sa konajú dva a viac dní po sebe.

Okrem týchto druhov výstav , ktoré organizujeme na Slovensku, sú aj výstavy za ktorými musíme cestovať za hranice. Pokiaľ ich práve naša krajina nehostí. A to sú : 

  1. Európska výstava psov – koná sa 1x ročne a každý rok je ich hostiteľom iná krajina EU. Okrem čakateľstva na národného a medzinárodného šampióna krásy sa na nej udeľuje titul EURÓPSKEHO VÍŤAZA.
  2. Svetová výstava psov – taktiež jej konanie je 1x ročne a podobne ako u EU výstav sa zadáva špeciálny titul SVETOVEHO VÍŤAZA.
  3. Crufts – ide o prestížnu výstavu, ktorá sa každoročne koná vo Veľkej Británii a ma naozaj veľmi dlhú históriu. Na túto výstavu nieje tak jednoduché sa prihlásiť pes sa musí na ňu kvalifikovať, tým že získa čakateľstvo medzinárodného šampionátu CACIB na vybraných výstavách. 

Ak idete so svojím psíkom na prvú výstavu odporúčame Vám vybrať si na začiatok menšie výstavy a to napríklad spomínanú oblastnú výstavu. Býva zväčša vonku čo je pre psíka jednoduchšie na vzruchy ako keď je zatvorený v hale kde sa všetko príliš ozýva. 

Do akej triedy psa prihlásiť na súťaži ? 

Psa môžeme prihlásiť len do jednej triedy. Pritom môže spadať do viacerých. Delia sa nielen podla veku ale aj výstavných úspechov. Jednotlivé triedy sa vždy delia suky a psy zvlášť. V základnom kruhu sa vo svojej triede uvidia len psy rovnakého pohlavia. 

Na výstavách SKJ sa stretneme s týmto rozdelením tried : 

  1. Trieda mladšieho dorastu – šteniatka od kompletnej vakcinácie do veku 6 mesiacov 
  2. Trieda dorastu . 6 až 9 mesiacov 
  3. Trieda mladých – 9 až 18 mesiacov 
  4. Trieda stredná – 15 až 24 mesiacov 
  5. Trieda otvorená – od 15 mesiacov sa môžu do nej hlásiť psy a feny od tohto veku a to bez ohľadu na získané ocenenia a skúšky 
  6. Trieda pracovná – od 15 mesiacov týka sa plemien ktoré majú napríklad lovecké skúšky  ale záleží od plemena 
  7. Trieda šampiónov – 15 mesiacov a môžu sa do nej prihlásiť len psy s titulom šampióna krásy alebo medzinárodného šampióna krásy 
  8. Trieda veteránov – od 8 rokov 
  9. Trieda čestná – s titulom šampióna krásy, národného víťaza,klubového víťaza alebo víťaza špeciálnej výstavy. Je to trieda do ktorej sa chodia odprezentovať úspešne psy. V tejto kategórii sa neudeluje čakateľstvo na šampionát. 

Čo môžem na výstave získať ? 

Rozhodca po posúdení Vašeho psa a predvedení vo výstavnom kruhu udeľuje známku a podla typu výstavy môže udeliť aj rôzne tituly. 

V triede dorastu môžete získať známku Velmi nádejný ak ide o výborného jedinca daného plemena. Ak rozhodca vidí nedostatok dáva sa známka nádejný. Mladé psy môžu odchádzať z kruhu aj so známkou neposúdený alebo diskvalifikovaný. 

Junior, dospelé psy a veteráni môžu získať nasledovné známky : 

  1. Výborný – udeľuje s psom ktorý splnaju ideál štandardu , majú vyváženú kondíciu , su vo výbornej výstavnej kondicií a hlavne su skvelo predvedení 
  2. Veľmi dobrý – sa udeľuje psom , ktorý vypadá vhodné štandardu svojho plemena ale má drobné nedostatky 
  3. Dobrý – rozhodca vidí niekoľko chýb a nedostatkov ktoré by nemal mať zástupca plemena 
  4. Dostatočný – túto známku získava pes, ktorý je síce v zhode so štandardom plemena no nesplna zásadne črty charakteristiky alebo je v zlej fyzickej kondícii
  5. Diskvalifikovaný – ak maju vady ktoré niesu v štandarde plemena, v prípade rôznych anomálií. Diskvalifikujú sa agresívne a extrémne plaché psy , taktiež ak psovi nezostupili semenníky. 
  6. Neposúdený – napríklad bojazlivé psy, pes ktorý stále skáče po majitelovi , pes ktorý nechce chodiť a podobne faktory, kvôli ktorým sa znemožňuje rozhodcovi objektívne a riadne posúdenie psa 

Rozhodca v každej triede posudzuje prvých štyroch. To znamená že ak vás je v triede 10 psov a všetci získali hodnotenie výborný, iba prvý štyria psy získali hodnotenie V1 , V2 , V3 , V4 a ostatný dostanú len posudok s hodnotením V. 

Ďalej poznáme tituly : 

  1. oblastný víťaz – udeľuje sa na oblastnej výstave najlepšiemu psovi a najlepšiej suke ktoré sa stretnú v konkurencií víťazov tried dospelých / stredná , otvorená , pracovná, šampiónov / 
  2. klubový víťaz, klubový víťaz mladých – získava ho pes a fena najlepší jedinci z konkurencie dospelých a samostatne z triedy mladých 

Na výstavach kde sa zadávajú samotné čakateľstva na šampionáty môžeme získať : 

  1. CAJC – udeľuje sa v triede mladých – čakateľstvo slovenského šampióna mladých 
  2. CAC – stredná ,otvorená, pracovná a šampiónov – čakateľstvo slovenského národného šampionátu 
  3. CACIB – stredná , otvorená,pracovná,šampiónov – čakateľstvo medzinárodného šampióna krásy 

Ak Vás vystavovanie chytí a budete na výstavách úspešne získavať V1 a CAC a CACIB môžete si tieto ocenenia premeniť na šampionáty a pýšiť sa titulom Slovenský junior šampión, Slovenský šampión krásy alebo Medzinárodný šampión krásy.

Predstavte si , že si už odbehli kruh, boli ste posúdení. V rámci plemena sa ešte zadávajú tituly BOJ, BOB, BOS a BOV.

  1. BOJ / BEST OF JUNIORS /  o titul bojuje najlepší pes a najlepšia sučka z triedy mladých , ktorý dostali známku V1
  2. BOV / BEST OF VETERANS/ môže získať nejlepší pes alebo sučka z triedy veteránov, ktorí získali V1
  1. BOB / BEST OF BREED/ o titul bojuje najlepší pes a aj najlepšia sučka z tried dospelých podla typu výstav su to jedinci ktorý dostali CACIB, klubového víťaza, víťaza Slovenska a podobne a aj jedine BOJ a BOV 
  2. BOS / BEST OF OPPOSITE SEX/ určuje sa to podľa toho, ktoré pohlavie získalo titul BOB. Ak ho získal samec-pes titul BOS musí získať opačne pohlavie čiže sučka, v triede dospelých príladne BOJ a BOV.

Čakateľstvo na šampionát znamená, že musíte v dvoch výstavných sezónach získať príslušný počet titulov CAC, CACIB na výstavach aby ste si mohli požiadať o pridelenie šampionátu. To znamená napríklad 3x vyhrať V1 CAC na medzinárodnej výstave a 1x vyhrať toto isté v ďalšom roku a potom požiadať o vystavenie certifikátu/diplomu o udelení šampionátu.